Te ismered a birsalmasajtot? Akkor valószínű, hogy nem a huszonéves korosztályhoz tartozol. Megdöbbenve tapasztalom, hogy sokan nem is tudják mi lehet ez, sőt még a birsalmát sem ismerik.

No, akkor kezdjük az elején.

A birsalma egy nagyon különleges növény, pontosabban fa. Az almatermésűek családjába tartozik, de ez ne tévesszen meg, mert van körte alakú is. Közben meg se nem alma, se nem körte. Hivatalosan birsnek kellene nevezni, de a köznyelvben inkább birsalmának hívjuk. 50-60 évvel ezelőtt szinte minden kertben volt ilyen fa, de aztán kiszorították egyéb haszonnövények, no meg a díszfák. Pedig virágzáskor igazán szép, nézd csak:

Tehát ezekből a szépséges virágokból lesz majd a birsalma a fán. Ősszel, október elejétől lehet leszedni, addigra sárga és érett lesz.   

Nyersen nem szokás, nem érdemes megenni, mert kemény, fanyar ízű. Kompótnak, lekvárnak, birsalmasajtnak viszont nagyon finom. 

Utóérő növény, ami azt jelenti, hogy még leszedett állapotában a tároláskor is érik, édesedik. Igazán különleges, jellegzetes illata van, ami zárt térben nagyon kellemes. Régen, nagyanyáink korában a kredencen (konyhaszekrény) tetején, vagy a szobában, a ruhásszekrény tetején tárolták. Sokáig eláll. Ha egészséges volt a termés, akkor akár január, február végéig is jól elvan. 

Birsalmasajtot minél előbb érdemes készíteni a leszedett termésből, mert ősszel van benne a legmagasabb arányban a pektin tartalom. A pektin az az anyag, ami a zselésedésért, a birsalmasajt kocsonyásodásáért felelős. Vagyis minél nagyobb arányban tartalmazza a gyümölcs, annál hamarabb és keményebbre szilárdul a birsalmasajt.

És akkor el is jutottunk a birsalmasajt fogalmához:

Birsalmasajt = birsalmából főzött, sűrű lekvár, ami mindenféle adalékanyag nélkül,

csak cukor hozzáadásával keményre szilárdul,

késsel vágható állapotba kerül néhány napon belül.

Nem ragacsos, nem folyós, vékony szeletekre vágható.

Ugye szívesen beleharapnál?  No, és milyen íze van? Sajnos ezt nem tudom megmondani, mert semmihez nem hasonlítható, birsalma íze van. Ha még soha nem kóstoltad, akkor itt az ideje, hogy megismerkedj vele.

Ha Te szeretnéd elkészíteni, akkor az oldalamon is találsz hozzá receptet. Ha viszont nem akarsz vele vacakolni, akkor tőlem akár rendelni is tudsz. Én ugyanis imádom enni és főzni is.