• Ismered a birsalmasajt ízét?

MIÉRT EGYÉL BIRSALMASAJTOT?

– Mert finom
– gyümölcsből készült
– természetes ízű
– magyar
– hagyománytisztelő
– otthonillatú
– nagymamás
– egyedi
– csábító
– egy falatnyi béke

 

Kell ennél több?

Minden benne van, aminek benne kell lennie:

Kertecske kincse
Nagymamám receptje
Szeretettel keverve

Van viszont néhány divatos dolog, amit én nem használok:

MI NINCS BENNE?

TARTÓSÍTÓSZER

MESTERSÉGES ADALÉK

ÍZFOKOZÓ

HOZZÁADOTT AROMA

 

E BETŰK

TÉRFOGATNÖVELŐ

EMULGEÁLÓSZER

SZÍNEZÉK

Ezek a mesterséges, vegyi anyagok az én birsalmasajtomban nincsenek benne.

Ha te ezeket a dolgokat szereted, akkor nem jó helyen jársz!

MIRE JÓ A BIRSALMASAJT?

MEGENNI
A legegyszerűbb vékony szeletekre vágni és önmagában, vagy dió gerezdekkel együtt édességként fogyasztani.
Kockára is lehet vágni, a tetejére diót rakni és úgy tálalni, mint egy bon-bont.
Vajaskenyérre apró darabokban rászórva, igazi finom vacsora.
SÜTEMÉNYBE
Karácsonyi püspökkenyérbe sütve, igazi finomság készülhet belőle. Ahol lekvárt írnak a receptben, ott a birsalmasajt is felhasználható, pl. linzereknél, buktánál, lekváros táskánál, stb.
SAJTOKHOZ
Nagyon jól passzol, dióval, almagerezdekkel, kiflidarabokkal, finom borral együtt sajtokhoz. Kecskesajttal különösen ízletes.
HÚSOKHOZ
Sült csirkéhez, sült pulykához is lehet adni savanyúság helyett, apró szeletekre vágva. Igazi ünnepi hangulatot varázsol.
SZALONCUKROT KÉSZÍTENI BELŐLE
Apró darabokra vágva mártsd bele csokoládéba (vagy tortabevonóba – ez egyszerűbb) és száradás után már be is lehet csomagolni színes papírba, úgy, mint a szaloncukrot szokás.Természetes alapanyagból igazán kivételes finomság készülhet így.
AJÁNDÉKBA ADNI
Különleges karácsonyi ajándék lehet szépen feldíszítve, becsomagolva. Nagymamák, nagypapák számára igazi meglepetés lesz. Nekik úgyis nagyon nehéz megfelelő ajándékot találni.

MIÉRT TŐLEM VEGYÉL?

 

Mert három olyan titkos összetevője is van a receptemnek, amitől igazán finom lesz a végeredmény.

Régi, gyermekkori álmom vált valóra, amikor pár éve hozzájutottam egy kertecskéhez. Mindig is ezt szerettem volna csinálni: kertészkedni, fákat nevelni, főzőcskézni, hagyományos lekvárokat, befőtteket készíteni. Amikor elkészült az első birsalmasajt és megkóstolta a család, azt mondták, itt valami huncutság van, mert valami egészen különlegesen finom.

Aztán közösen megfejtettük a titkot: gondosan nevelt gyümölcs + nagymamám régi családi receptje + imádom keverni-kavarni, főzni a lekvárokat. Igen, a szeretet. Ha szeretettel csinálsz valamit, az egészen különlegessé teszi a dolgokat. Érezni fogod a különbséget.

%

BIRSALMA CUKORRAL

%

CSALÁDI RECEPT

%

SZERETET TARTALOM
HOGYAN KELL TÁROLNI?

A birsalma sajtot ki kell csomagolni és tányéron, vagy tálcán, szellős helyen kell tárolni. Érdemes naponta átfordítani, hogy az alja is szellőzzön-száradjon. Közben persze már lehet eszegetni is. Ha két-három hét után még mindig van belőle, akkor már be lehet csomagolni celofánba, vagy zsírpapírba és eltenni a hűvös kamra polcra. De ha marad a tányéron, fedetlenül, szobahőmérsékleten, akkor sem lesz semmi baj. Minél tovább áll, annál szilárdabb állagú lesz. A minősége nem romlik, csak keményebb és töményebb lesz.

MEDDIG ÁLL EL?
Hűvös, száraz helyen nagyon sokáig, évekig eláll. A felülete ugyan kiszárad és megkeményedik, de ez semmit nem ront az ízén. Én személy szerint nem találkoztam még olyan családdal, ahol évekig porosodott volna a polcon a birsalmasajt. Inkább az szokott a gond lenni, hogy hamarabb elfogy, mint gondolták. A hivatalosan megállapított minőségmegőrzési idő 1 év.
A birsalmasajt elfogyott.

A birsalmasajt elfogyott.

Ősszel elsőként értesítelek róla, ha megint kapható lesz, csak add meg az adataidat itt:

Név:*
E-mail cím:*
Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzatot elfogadom:*

You have Successfully Subscribed!